Lederudvikling

Vi ved, at ledelse af mennesker er et meget stort ansvar. Derfor har vi forsket i, hvad der skal til, for at ledelse kan nære arbejdslysten (og livslysten). Siden 2015 har vi afdækket de vigtigste faktorer for danskernes arbejdslyst – og her er Ledelse én af dem.

Ledelse består, i vores optik, af fire ledelsesdimensioner, som har dokumenteret og betydelig effekt på medarbejdernes arbejdslyst. Tilsammen forklarer dimensionerne en rigtig stor del af danske medarbejderes arbejdslyst – faktisk 46 %.

De fire ledelsesdimensioner

– Sådan forklarer vi indholdet

INDDRAGELSE OG FRIHED

Lederen inddrager medarbejderen i de beslutninger, der har direkte betydning for hans/hendes arbejde. Lederen skaber mulighed for, at medarbejderen selv kan planlægge sit arbejde og giver en passende frihed til, at medarbejderen løser sine opgaver, sådan som han/hun finder det bedst.

MENING OG RETNING

Lederen formår at skabe mening og sammenhæng mellem arbejdspladsens overordnede mål og medarbejderens eget bidrag. Lederen bidrager til, at arbejdet opleves meningsfuldt. Han/hun udtrykker klare forventninger til de opgaver, medarbejderen skal løse og sætter retning og mål for, hvornår teamet eller afdelingen er en succes. Lederen har desuden overblik over, hvordan der arbejdes mod fælles mål.’

OPMÆRKSOMHED OG FEEDBACK

Lederen giver en passende opbakning og støtte i forhold til de opgaver, medarbejderen har. Lederen anerkender medarbejderens faglige indsats og giver en passende feedback. Lederen ser medarbejderens individuelle behov og tager sig den tid til medarbejderen, som han/hun har brug for.

LEDEREN SOM ROLLEMODEL

Lederen opleves som troværdig, og der er overensstemmelse mellem ord og handling. Lederen opleves retfærdig og er respekteret som menneske. Der er tillid til lederens måde at være leder på – altså til ledelsesfagligheden.

Vil du arbejde mere aktivt med de fire ledelsesdimensioner?
Klik her og find gode refleksionsspørgsmål til de fire ledelsesdimensioner

Dit udgangspunkt er vores udgangspunkt

Når du bliver rådgivet i af konsulenter fra Videncenter for god arbejdslyst vil dit udgangspunkt altid være vores udgangspunkt.

Gennem dialoger, analyser og undersøgelser af dig, din afdeling, jeres ledelsesteam og/eller jeres samlede organisation vil vi undersøge og finde frem til de behov og ønsker du må have for udviklingen. På den måde finder vi sammen frem til, hvilken type ledelsesrådgivning vi skal bringe i spil for at skabe de bedste betingelser for en velfungerende organisation, som forstår og formår at arbejde aktivt med at skabe arbejdslyst, motivation og trivsel – fordi det betaler sig.

Udover at vi står på den nyeste viden om danskernes arbejdslyst, så bygger vores rådgivning og faglighed også på muligheden for at inddrage:

  • Personlighedsprofiler (e-stimate),
  • Kompetenceprofil (e-stimate),
  • Lederprofil (e-stimate),
  • Ledelsesfaktor måling
  • Koncepter og viden fra vores bog om Naturlig ledelse

Inspiration til den gode MU-samtale

Har du selv siddet til en MU-samtale og tænkt, at den tid kunne være brugt bedre? Så er du ikke alene. 29 procent af de danske lønmodtagere mener nemlig, at MU-samtaler er et rent tidsspilde.
Hvis MU-samtalerne skal fungere, så kræver det opfølgning og meget gerne løbende opfølgning. Og når den fungerer, så er den guld værd – ikke kun for dig som leder, men særligt også for din medarbejder.

Hvis du savner inspiration til, hvordan du som leder griber den gode MU-samtale an, så du og din medarbejder får det største udbytte af den, så finder du både inspiration og værktøjer, som du kan bruge til at planlægge, afholde og følge op på den gode MU-samtale her.

Skema til dine medarbejdere som forberedelse til MU-samtalen.

Før MU-samtalen
Under MU-samtalen
Efter MU-samtalen

Andre værktøjer til den gode samtale:

Download analysen om danskernes holdning til MUS her

Naturlig ledelse – en organisatorisk udvikling og forandring

Flere eksperter peger på, at vi er udbrændte og stressede, fordi vi de sidste mange år har haft for stort et fokus på produktion og optimering uden hensyn til naturens ressourcer – og det har en afsmittende effekt på måden, vi agerer på i vores organisationer. 

Ønsker vi et mere bæredygtigt samfund, så kræver det, at vi kigger indad og agerer mere bæredygtigt i vores organisationer og i vores ledelse, samtidig med at vi har opmærksomhed på, hvordan vi udnytter naturens ressourcer. Paradigmet kalder vi for regenerativ ledelse.

Vi har stor erfaring med at klæde ledere og organisationer på til at forstå, hvordan de kan arbejde med regenerativ ledelse – fx gennem rådgivning, uddannelsesforløb, inspirationsoplæg. Kontakt os hvis du er nysgerrig på at høre mere om, hvordan du kan komme i gang med at skabe en mere bæredygtig og væredygtig ledelsespraksis og organisation: videncenter@arbejdslyst.dk.