Denne artikel indgår i rapporten "Bæredygtige resultater - på sporet af et væredygtigt arbejdsliv".
Vores undersøgelse bag rapporten her dokumenterer, at de fleste danske lønmodtagere udfører såkaldt pseudoarbejde, når de går på arbejde. For langt de fleste af os sker det dog kun i mindre omfang. Men for knap hver femte beslaglægger pseudoarbejdet mellem 11 og 20 timer af vores månedlige arbejdstid.
Vores undersøgelse tyder på, at pseudoarbejde er lidt mere udbredt i den offentlige sektor end i den private sektor. Her har hver femte medarbejder i høj eller meget høj grad en oplevelse af jævnligt at beskæftige sig med arbejdsopgaver, som ikke er en del af deres egentlige arbejde, og som efter deres egen vurdering ikke skaber nogen værdi. Kun 17 procent af de privatansatte har en tilsvarende oplevelse.
Godt tre ud af fire (76 procent) angiver, at de bruger op til ti timer om måneden på arbejde, som ikke rigtigt skaber værdi for arbejdspladsen, kunderne eller kollegerne. Syv procent af lønmodtagerne i Danmark bruger mere end 21 timer om måneden på pseudoarbejde, og en lille andel på tre procent angiver, at de bruger over 37 timer om måneden på pseudoarbejde. Det kan måske lyde af lidt, men at forestille sig, at tre procent af den samlede arbejdsstyrke i Danmark bruger mere end en uge (!) om måneden på at skabe resultater, som ikke rigtigt giver nogen værdi for nogen, er da tankevækkende. Det tyder i hvert fald på, at der er et stort potentiale i at få minimeret omfanget af dette pseudoarbejde og i stedet få kanaliseret ressourcerne hen til arbejdsopgaver, som reelt skaber værdi for arbejdspladsen, kunderne, kollegerne og samfundet.
Kigger vi lidt nærmere på tallene i vores undersøgelse, kan vi se, at så længe pseudoarbejdet holdes på et minimum, går det ikke ud over arbejdslysten. Faktisk kan vi se, at blandt den gruppe, som holder sig under ti timers pseudoarbejde om måneden, har en lidt højere arbejdslyst end gennemsnittet. Hvor den gennemsnitlige arbejdslyst for befolkningen er 70 point på en skala fra 0- 100, så har medarbejdere med ti timers pseudoarbejde om måneden en arbejdslyst på 72 point.
Til gengæld kan vi også se, at oplevelsen af arbejdslyst på det nærmeste styrtdykker, hvis man har mere end ti timers pseudoarbejde om måneden. Fx har de respondenter med mellem 11 og 20 timers pseudoarbejde om måneden en arbejdslyst på bare 62 point. Og kigger vi specifikt på den gruppe, der rapporterer 21 timers pseudoarbejde eller mere om måneden, er arbejdslysten i gennemsnit nede på bare 57 point.
Der er altså god grund til at interessere sig for omfanget af pseudoarbejde på arbejdspladsen, hvis man som leder har en interesse i at understøtte og højne medarbejdernes oplevelse af trivsel og arbejdslyst.