Resultater
2023
Fagartikel

Hos HR-ON bestemmer medarbejderne selv over arbejdstid, ferie og barsel

IT-virksomheden HR-ON har indført et medarbejdermanifest, som giver medarbejderne frihed til selv at planlægge deres arbejdstid, ferie og afvikling af barns sygedage. Det har givet bedre trivsel og bedre resultater.

Denne artikel indgår i rapporten "Bæredygtige resultater - på sporet af et væredygtigt arbejdsliv".

Da vi kontakter Ali Cevik, stifter og administrerende direktør i virksomheden HR-ON, for at få en snak med ham om, hvorfor han giver medarbejderne al den medbestemmelse, og hvad det har betydet for resultatskabelsen, siger han straks ja.

Det kræver heller ikke mange søgninger på Google at finde ud af, at Ali Cevik gerne fortæller om sin virksomhed og sin ledelsesfilosofi. Men selv er han faktisk lidt overrasket over den store interesse for hans ledelsesfilosofi, da han selv hverken finder den særligt radikal eller utraditionel. Han uddyber det blandt andet på denne måde: ”Det er ikke en revolutionerende ændring, der pludselig er opstået, for vores medarbejdermanifest tager afsæt i den kultur, som fandtes i forvejen hos HR-ON. Det er medarbejderne selv, der har forfattet manifestet i samarbejde med mig”.

Tillid og værdibaseret selvledelse, som vi kalder det hos os, er langt stærkere end kontrol – og så er det i øvrigt også langt sjovere. - Ali Cevik, Direktør i HR-ON

Motiveret af udsigten til en traktor

Undervejs i vores samtale fortæller Ali Cevik blandt andet om sin egen opvækst og baggrund som barn af gæstearbejdere, som kom til Danmark i 1970´erne. Begge Alis forældre arbejdede på et jernstøberi i Odense. Forældrene betragtede opholdet i Danmark som midlertidigt og deres drøm var at tjene penge nok til, at de kunne købe en traktor, så de kunne tage hjem igen og blive selvforsørgende og dyrke deres egen jord. Det var deres motivation for at stemple ind på jernstøberiet tidligt hver eneste morgen i flere år.

Drevet af en drøm og en vision

I dag mere end fyrre år senere er Ali selvstændig og direktør i sin egen IT-virksomhed med over
50 medarbejdere – også i Odense. Men som han siger: ”Jeg kan ikke motivere mine medarbejdere til at møde ind på et bestemt tidspunkt hver morgen ved at fortælle dem, at de på et tidspunkt vil få råd til en traktor – eller en lejlighed eller et hus”.

Ali Cevics medarbejdere er dog stadig, ligesom hans forældre i sin tid, også drevet af en drøm og en vision. Det er bare en anden drøm og en anden vision. ”Vores fælles drøm er, at vi vil skabe en bæredygtig virksomhed, hvor mangfoldighed og kreativitet går hånd i hånd med entreprenørskab. Helt konkret vil vi lave de bedste HR-værktøjer, som understøtter og udvikler menneskers potentiale”, fortæller Ali Cevik. Og når alle ved, hvad vi skal, og hvorfor vi er her, er der ingen grund til, at alle nødvendigvis møder ind hver dag klokken 8.00 og går hjem igen præcist klokken 16.00. ”Engagement og produktivitet hænger jo ikke nødvendigvis sammen med, at du befinder dig på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Bare se tilbage på Covid19. Den periode viste os jo, at vi sagtens kunne være både kreative og produktive på andre måder og andre steder, end vi plejede”, siger Ali Cevik.

Sov i et rør

Ali Cevik fortæller undervejs i vores samtale en historie fra det odenseanske industrisamfund anno 1970´erne, som tydeligt illustrerer, at der ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng imellem at stemple ind til tiden og ens produktivitet og effektivitet. Hans far fortalte på et tidspunkt om en medarbejder på en større industriarbejdsplads, som mødte ind til tiden og dernæst brugte det meste af dagen på at sove i et afsidesliggende betonrør, indtil han atter kunne stemple ud og tage hjem til familien.

Historien er jo både et godt eksempel på, at der ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng mellem mødetid og produktivitet og et eksempel på, at man som medarbejder ikke nødvendigvis føler noget ejerskab eller ansvar overfor virksomheden, selvom man møder til tiden.

Forudsætninger frem for modsætninger

Hos HR-ON har de gjort op med det traditionelle modsætningsforhold mellem medarbejdere og arbejdsgiver. I Ali Ceviks forældres generation var der typisk en interessekonflikt mellem ledelse og medarbejdere. Det er en forståelse, som Ali Cevik vil væk fra og uddyber: ”Hos HR-ON er vi afhængige af medarbejdernes engagement og kreativitet, og vi tror på, at resultater og værdi skabes i fællesskab.

Værdibaseret selvledelse skaber resultater

For Ali Cevik er der ingen tvivl om, at der er en positiv sammenhæng mellem den værdibaserede selvledelse, hvor medarbejderne selv bestemmer, hvornår og hvor meget de vil arbejde på den ene side og resultatskabelse og arbejdslyst på den anden side. ”Vi har jo fået den femte Gazelle i træk, så det er jo et tydeligt bevis på, at vi vokser, vækster og skaber resultater”, fortæller Ali Cevik.

Klare mål er alfa og omega med værdibaseret selvledelse
Ali Cevik finder det nedslående, at halvdelen af danske lønmodtagere ifølge undersøgelsen bag rapporten her ikke i tilstrækkelig grad oplever klare og veldefinerede mål for, hvad de skal på deres arbejde. Hvis man vil lykkes med værdibaseret selvledelse og sætte medarbejderne fri, er det ifølge Ali Cevik alfa og omega, at organisationens mål er tydelige og veldefinerede for medarbejderne. Ellers kommer det aldrig til at fungere. ”Du er jo nødt til at vide, hvorfor du er her, hvis du skal kunne dedikere dig og føle et medejerskab i hverdagen”, slutter Ali Cevik.

Klare mål er alfa og omega med værdibaseret selvledelse

Ali Cevik finder det nedslående, at halvdelen af danske lønmodtagere ifølge undersøgelsen bag rapporten her ikke i tilstrækkelig grad oplever klare og veldefinerede mål for, hvad de skal på deres arbejde. Hvis man vil lykkes med værdibaseret selvledelse og sætte medarbejderne fri, er det ifølge Ali Cevik alfa og omega, at organisationens mål er tydelige og veldefinerede for medarbejderne. Ellers kommer det aldrig til at fungere. ”Du er jo nødt til at vide, hvorfor du er her, hvis du skal kunne dedikere dig og føle et medejerskab i hverdagen”, slutter Ali Cevik.


Om Ali Cevik

Ali er grundlægger af og administrerende direktør i IT-virksomheden HR-ON. Han er uddannet cand.phil. i russisk sprog og samfund fra Odense Universitet og har mere end 20 års erfaring med ledelse og HR fra både nationale og internationale virksomheder.

Han har blandt andet arbejdet for Sweco, Rambøll, Cowi og Danida. I 2012 stiftede han HR-ON i Odense, der leverer cloudbaserede platforme til alle HR-opgaver fra rekruttering og onboarding til offboarding.