Denne artikel indgår i rapporten "Medbestemmelse - frihed eller forbandelse".
Oplevelsen af medbestemmelse i arbejdslivet har betydning for de fleste danskeres arbejdslyst. Det kan der ikke sås tvivl om. Dels kan vi påvise det i vores undersøgelser, og dels bakker en mængde national og international forskning op omkring det. Medbestemmelse har betydning for både vores sundhed, humør og for kvaliteten af vores arbejde.
Selv om vi ved, hvor stor betydning medbestemmelse har for vores generelle trivsel i arbejdet, så viser vores undersøgelse, at næsten hver femte medarbejder ikke oplever en passende indflydelse på vigtige beslutninger i deres arbejde. De oplever altså ikke værdifuld medbestemmelse i deres arbejdsliv.
Spørgsmålet er, hvilken form for medbestemmelse du har brug for i dit arbejdsliv? Dette kan vi ikke afgøre, men vi kan give dig et indblik i, hvordan en række forskellige organisationer arbejder med medbestemmelse. Måske perspektiverne kan inspirere dig i dit arbejdsliv.
Vi forsøger at give et så nuanceret billede på begrebet medbestemmelse som muligt. Vores egen undersøgelse er primært koncentreret om, hvorvidt danskerne oplever at have indflydelse på deres opgaver og på vigtige beslutninger, der præger deres hverdag. Men medbestemmelse kan være meget mere end det.
I denne rapport kommer du som læser med os helt op på den høje klinge. Du får et indblik i et forholdsvist nyt fænomen og paradigme – nemlig TEAL. Det er et nyt organisationsparadigme, hvor al beslutningskraften er udliciteret til medarbejderne, og hvor ledere ikke er, som vi kender dem i dag. Hvis der overhovedet er ledere i en organisation, så fungerer de i højere grad som sparringspartnere og facilitatorer end som klassiske ledere, der sidder for bordenden og bestemmer.
Rapporten giver dig også et indblik i, hvordan du som leder kan uddelegere mere ansvar og gøre medarbejderne ansvarlige i beslutningsprocesserne. Og så flipper vi mønten og giver perspektiver på, hvad bagsiden kan være af for meget medbestemmelse. For måske kan medbestemmelse også være en forbandelse, hvis rammerne er utydelige eller de forvaltes forkert.
Vores undersøgelse viser, at 21 procent af danskerne ikke oplever en klar retning for deres arbejde. Skal medbestemmelsen have en positiv indvirkning på arbejdslysten, så betyder det noget, at du som medarbejder, ikke bare ukritisk får uddelegeret en masse opgaver og har masser af frihed, uden at rammer og retning følger med.
Vi giver et kort overblik på analysens resultater og perspektiverer resultaterne via en række eksperter og gode cases. Som læser vil du i rapporten se en vekselvirkning mellem konkrete resultater, teoretiske betragtninger og forskning samt praktiske eksempler fra både private og offentlige organisationer.