Rapport
DA
2018
Publikation

RAPPORT: God Arbejdslyst Indeks 2018 – Det hele menneske på arbejde

I God Arbejdslyst Indeks 2018 zoomer vi ind på danskernes oplevelse af mestring i arbejdslivet. I rapporten har vi defineret tre forskellige dimensioner af mestring; den faglige mestring, den personlige mestring og den sociale mestring. Vores undersøgelse viser, at danskerne generelt har en oplevelse af at være gode til det, de arbejder med, og de mener også, at det er vigtigt at være god til det, de arbejder med. Når vi alligevel kan opleve, at vi ikke rigtigt lykkes, så peger vores undersøgelse på, at det i særlig grad er oplevelsen af manglende personlig mestring, der udfordrer os, når vi står i situationer, hvor vi ikke rigtigt lykkes i arbejdet.

God Arbejdslyst Indeks 2018

For fjerde år i træk har Videncenter for god arbejdslyst spurgt mere end 2.000 danske lønmodtagere om forskellige dimensioner af deres arbejdsliv. I år har vi særligt sat fokus på danskernes oplevelse af at kunne mestre deres arbejde – og hvad det betyder for arbejdslysten.

Mestring handler om andet og mere end om at kunne udføre de konkrete arbejdsopgaver, der kræves af os i vores arbejde. I vores undersøgelse peger vi på tre forskellige dimensioner af mestring:

Tre dimensioner af mestring

  • Faglig mestring: Den enkeltes oplevelse af at kunne udføre de arbejdsopgaver, der kræves i jobbet.
    Teoretisk afsæt: Csikszentmihaly m.fl.
  • Personlig mestring: Den enkeltes oplevelse af at føle sig tilstrækkeligt psykisk rustet til at klare de krav og forandringer, som han/hun stilles over for på arbejdspladsen. Teoretisk afsæt: Lazarus, Bandura m.fl.
  • Social mestring: Den enkeltes oplevelse af at føle sig tilstrækkeligt kompetent og parat til at samarbejde og kunne begå sig socialt blandt kolleger og leder. Teoretisk afsæt: Mead m.fl.

Vi er gode til vores arbejde

Vi danskere scorer hele 84 point på en skala fra 0 til 100, når vi skal vurdere, hvor gode vi selv mener vi er til vores arbejde. Samtidig siger hele 58 procent af de adspurgte i vores undersøgelse, at det er meget vigtigt at være god til sit arbejde. Tæller vi alle dem, der har svaret vigtigt med også, er det hele 99 procent af respondenterne, der mener, at det er vigtigt at være god til sit arbejde. Det står altså ret godt til med vores faglige mestring, når vi selv skal sige det.

Vi er udfordret på den personlige mestring

Vi går på arbejde som hele mennesker, og vores mestring afhænger således ikke kun af vores faglige mestring, men også af vores psykiske ressourcer og personlige mestring. Vores undersøgelse tyder på, at vi har en tendens til at vende blikket indad og bebrejde os selv, når vi ikke lykkes i vores arbejde.

Danskerne er sociale væsener

De færreste af os tjekker ind på en øde ø, når vi går på arbejde. De fleste af os indgår i relationer med andre, når vi går på arbejde. Derfor afhænger vores mestring også af vores evne til at indgå i relationer med kolleger, ledere, kunder og andre samarbejdspartnere. Vores undersøgelse viser, at langt de fleste af os føler os godt rustet til at indgå i sociale relationer på arbejdspladsen. Således svarer næsten 73 procent, at de enten i meget høj grad eller i høj grad føler sig rustet til at indgå i sociale relationer på arbejdspladsen.