Rapport
DA
2016
Publikation

RAPPORT: God Arbejdslyst Indeks 2016 – En kortlægning af danskernes arbejdslyst

Trives vi på jobbet, hvordan opfører chefen sig, og oplever vi en mening med det, vi gør? God Arbejdslyst Indeks handler om at forstå, hvordan vi skaber de bedste rammer for det gode arbejdsliv. Krifa har i samarbejde med Institut for Lykkeforskning for andet år i træk kortlagt, hvad der giver danskerne god arbejdslyst. Vi har bedt flere end 2.500 lønmodtagere om at vurdere forskellige dimensioner af deres arbejdsliv. Hent rapporten her og få et unikt indblik i arbejdslysten på det danske arbejdsmarked.

God Arbejdslyst Indeks 2016

For at forstå, hvad der driver god arbejdslyst, har Videncenter for god arbejdslyst, Institut for Lykkeforskning og TNS Gallup for andet år i træk bedt mere end 2.500 danske lønmodtagere om at vurdere forskellige dimensioner af deres arbejdsliv. Det giver et unikt indblik i arbejdslysten på det danske arbejdsmarked.
Mening topper igen


Mening er igen i år den faktor, der har størst effekt på danskernes arbejdslyst. Oplevelsen af mening er så vigtig, at den påvirker vores oplevelse af arbejdslyst mere end både løn, resultater og kolleger tilsammen. Eller 6,5 gange mere end lønnen.
Mestring og løn er de nye drenge i klassen


Vi udvikler Indekset år for år. Denne gang har vi også undersøgt mestring og løn. Mestring handler om følelsen af at kunne magte de situationer, vi stilles overfor i arbejdslivet. Mestring viser sig at være den faktor, der har anden størst effekt på danskernes arbejdslyst.
Løn er vigtig, men lønnen betyder bidrager meget lidt til arbejdslysten. Lønnen er en såkaldt hygiejnefaktor, der ikke i sig selv har en positiv indflydelse på vores motivation.


Motivationens hemmelige opskrift
Rapporten dykker ned i motivationens maskinrum. Undersøgelsen viser, at mening i arbejdet er den største drivkraft for motivation. Efter mening er det mestring og balance i arbejdslivet, der har størst betydning for vores motivation. Ved at arbejde med især disse tre faktorer, kan vi højne lysten til at stå op og gøre et godt stykke arbejde.
Tillid er godt. Punktum
God Arbejdslyst Indeks viser en klar sammenhæng mellem den enkeltes arbejdslyst og graden af tillid til ledere og kolleger. Undersøgelsen viser, at mens begge relationer er vigtige, har tilliden mellem vores leder og os større effekt på vores arbejdslyst, end tilliden mellem vores kolleger og os. Men mens effekten af tillid til chefen er større end tilliden til kollegerne, ser det omvendt ud, når det kommer til niveauet af tillid. Vi har nemlig større tillid til vores kolleger end til vores chef – både i den private og offentlige sektor.
Styrk arbejdslysten
Der er mange flere historier og tal at hente i rapporten God Arbejdslyst 2016. Fx om arbejdslyst og bundlinje, at lykken ikke er at arbejde 37 timer og at arbejdslysten er størst på små arbejdspladser.
Der er også en hel række konkrete tips til, hvordan du og din arbejdsplads kan styrke arbejdslysten.