Denne artikel indgår i rapporten "Mening - fryns eller nødvendighed" .
Af Videncenter for God Arbejdslyst
Får du den hjælp og støtte, du har brug for fra din leder? Er det nemt at drøfte svære emner i dit team? Taler I om jeres fejl, og hvordan I kan lære af dem? Det er nogle af de spørgsmål, som medarbejderne i Mariagerfjord Kommune blev stillet i år. Spørgsmål der skal indikere, om medarbejderne oplever psykologisk tryghed i deres arbejdsliv.
”For os er det et dialogværktøj, og vi er mere optaget af, at målingen skal give brugbare og meningsfulde dialoger, hvor vi får sat gode processer i gang, end vi er optaget af selve resultatet af målingen”, siger arbejdsmiljøkonsulent Thomas Hou Nielsen, der arbejder tæt sammen med de øvrige konsulenter i Center for Byråd, Personale og Strategi i Mariagerfjord Kommune. Deres måling viste dog ganske gode takter, og temperaturen for den psykologiske tryghed er da også på 76 ud af 100 point. Et udgangspunkt som de enkelte arbejdspladser nu arbejder videre med.
I undersøgelsen fra Videncenter for God Arbejdslyst bliver det netop bekræftet, at der er en sammenhæng mellem psykologisk tryghed og oplevelsen af at have et meningsfuldt arbejde. Derfor er det interessant at perspektivere det i forhold til det konkrete arbejde med psykologisk tryghed i Mariagerfjord Kommune.
Arbejdet med den psykologiske tryghed blev sat i gang i januar 2019. Hovedudvalget havde netop haft den årlige arbejdsmiljødrøftelse og dermed fået et indblik i, hvad der havde optaget medarbejderne i det forgangne år, hvad de har været særligt udfordret af, og hvad der ville kendetegne det kommende år. Trends og forskning blev diskuteret, og det var tydeligt, at det psykosociale arbejdsmiljø var på manges læber i organisationen. Herefter fik Hoved-
udvalget et fælles oplæg på, hvordan organisationen kunne arbejde med den psykologiske tryghed i fællesskab. Siden har arbejdsmiljøkonsulenten afholdt et hav af foredrag i organisationen og inspireret medarbejderne og lederne til selv at sætte det på dagsordenen.
Vi har defineret en sproglig ramme omkring psykologisk tryghed, hvor udgangspunktet er den samme definition, som professor Amy Edmondson fra Harvard Business School er ophavsmand til. Nemlig at psykologisk tryghed handler om trygt at kunne stille spørgsmål, byde ind med sine meninger og kunne tale om sine fejl for at lære af dem. - Thomas Hou Nielsen, arbejdsmiljøkonsulen.
Kommunen er dog bevidst om, at psykologisk tryghed indeholder så mange nuancer, at der ikke er en decideret facitliste på, hvordan hver enkelt afdeling eller arbejdsplads skal arbejde med det. De får rum til at arbejde med det på deres måde, så det netop giver motivation og engagement i arbejdet.
Det kan være meget forskelligt, alt efter hvilken arbejdsplads du er på. Et pejlemærke er dog, at det støtter op om organisationens kerneopgave og ledelsesgrundlaget. - Thomas Hou Nielsen, arbejdsmiljøkonsulent.
Et godt eksempel er projektet "I sikre hænder", som ligger i regi af Sundhed & Ældre. Her var udfordringen bl.a., at for mange ældre blev genindlagt grundet fx fejlmedicineringer. I projektet har man formået at skabe et trygt rum, hvor medarbejderne i højere grad tør at tale om de fejl, der uundgåeligt sker, men også hvordan man kan lære af dem og dermed ændre sin praksis. Det har medført, at kommunen ser langt færre genindlæggelser end tidligere. Nu spotter man godt nok langt flere fejl, så umiddelbart er antallet af fejl stigende, men det er fordi man tør at tale om fejlene, og man tør at melde dem ind frem for måske at dække over dem.
De trygge rum ønsker man at skabe i hele Mariagerfjord Kommune, og lige nu går overvejelserne på, hvordan der kan udvikles forskellige værktøjer så som videosekvenser, databaser med gode eksempler fra andre dele af kommunen og kurser i psykologisk tryghed, som kan være med til at inspirere på tværs.
Momentum skal holdes de næste tre til fire år, det er centralt. Hvad der herefter skal sættes fokus på, ved vi ikke. Men vi kan se, at trivsel i høj grad kommer til at være knyttet tættere til vores kerneopgave. Et spændende spørgsmål er helt sikkert, hvordan vi hver især kan finde mening i vores arbejdsopgaver, løfte på kerneopgaven og samtidig trives i det daglige. - Thomas Hou Nielsen, arbejdsmiljøkonsulent.
Men arbejdet med den psykologiske tryghed er startet langt tidligere. Det er fundamentet for, hvordan byrådet og hele ledelsen i Mariagerfjord Kommune tænker ledelse af kommunen og kommunens medarbejdere.