Af Videncenter for God Arbejdslyst
Det er i høj grad relationer, der definerer os som mennesker, og det er blandt andet igennem vores relation til andre, at vi bliver dem, vi er. Det gælder også i arbejdslivet og i de arbejdsfællesskaber, som vi hver især indgår i. Videncenter for God Arbejdslyst undersøger, hvordan vi kan skabe større trivsel og bedre arbejdslyst blandt danskerne rundt omkring på de danske arbejdspladser. I den sammenhæng spiller kollegerne og de kollegiale arbejdsfællesskaber, som vi hver især indgår i, en vigtig rolle – ikke mindst for den enkeltes oplevelse af trivsel og arbejdslyst. Men hvad har coronaen og den delvise nedlukning af Danmark betydet for danskernes oplevelse af det kollegiale arbejdsfællesskab?
Danskernes generelle oplevelse af arbejdslyst og kollegafællesskabet er godt. Således viser undersøgelsen ”Kolleger – en vigtig brik i din arbejdslyst”, som Videncenter for God Arbejdslyst gennemførte umiddelbart før coronaen ramte os, at danskernes oplevelse af henholdsvis arbejdslyst og kollegafællesskabet er steget fra 2019 til 2020. Vi opgør danskernes oplevelse af de forskellige arbejdslystfaktorer, herunder arbejdslyst og kolleger, på en temperaturskala fra 0 til 100. Danskernes generelle oplevelse af arbejdslyst er steget tre point fra 72 point i 2019 til 75 point i 2020. Ligeledes er den generelle oplevelse af kollegaskabet steget et point fra 76 point i 2019 til 77 point i 2020.
Coronakrisen har sat sig spor i danskernes oplevelse af det kollegiale fællesskab. I en spritny undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst, er oplevelsen af kollegaskabet faldet med hele 10 point til nu 67 point. Den nye undersøgelse har også et bud på, hvorfor danskernes oplevelse af det kollegiale arbejdsfællesskab er udfordret under coronakrisen.
For en tredjedel af de adspurgte i den seneste undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst er manglen på socialt samvær med kollegerne den største udfordring ved hjemmearbejdet under coronakrisen. Samtidig angiver over halvdelen (52%), at det faglige samarbejde med kollegerne kun i nogen grad eller slet ikke, fungerer når de arbejder hjemmefra. Samtidig viser undersøgelsen også, at knap en fjerdel (23%) enten slet ikke eller kun i mindre grad har en oplevelse af sammenhold og fællesskab med kollegerne, når de arbejder hjemmefra. Vores undersøgelse tyder således på, at virtuelle møder og virtuelle fredagsbarer ikke helt kan opveje behovet for fysisk kontakt, faglig sparring og socialt samvær med kollegerne.
Du kan læse meget mere om sammenhængen mellem arbejdsfællesskaber og trivsel i vores netop offentliggjorte rapport ”Kolleger – en vigtig brik i din arbejdslyst”. Du kan finde rapporten lige her.